Z ciasta francuskiego i słodkiego składnika robię chrupiącą przekąskę. Znika z talerzy w 5 minut
Gotowe ciasto francuskie to bardzo wdzięczny produkt. Można bowiem z niego przygotować mnóstwo smacznych potraw i słodkości. Dziś pokażę wam, jak zrobić z niego jedną z najprostszych, słodkich przekąsek. A będą to ślimaczki nadziewane prostym farszem. Jego przygotowanie jest ekspresowe, a smak przekąski doskonały. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Jak przygotować rodzynki do ślimaczków?
Rodzynki do ślimaczków warto wcześniej opłukać. To dlatego, że tradycyjnie produkowane bakalie są siarkowane, co ma je ochronić przed pleśnieniem. By usunąć z powierzchni rodzynek część konserwantu, wystarczy opłukać je w ciepłej wodzie. Jeśli rodzynki są dość suche, warto je też namoczyć w ciepłej wodzie. Dzięki temu odzyskają miękkość i soczystość. Potem należy je osączyć i wymieszać z kilkoma dodatkami.
Jak zrobić ślimaczki z ciasta francuskiego z rodzynkami?
Ślimaczki z ciasta francuskiego to jedna z najprostszych form, jakie można przygotować z tego ciasta. Zamiast zlepiać jego brzegi, ciasto wystarczy posmarować farszem, zrolować, a potem pokroić w plastry i upiec. To pozwala zaoszczędzić nam czas na formowanie. Ślimaczki można jednak po upieczeniu posmarować syropem cukrowym, który zwiększy ich wilgotność.
Przepis: Ślimaczki z rodzynkami
Ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane rodzynkami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Na nadzienie:
- 30 g roztopionego masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 100 g rodzynek
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Formowanie ciastekCiasto rozwiń. Posmaruj je roztopionym masłem, posyp cukrem, wanilią i cynamonem. Rozsyp lekko namoczone i osączone rodzynki na całej powierzchni. Zwiń ciasto w rulon i pokrój w plastry o grubości 2-3 cm.
- Pieczenie ślimaczkówOtrzymane ślimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je ok. 15-20 minut w 210 stopniach Celsjusza. Po przestygnięciu ciasteczka oprósz cukrem pudrem.
Czym jeszcze można nadziać słodkie ślimaczki z ciasta francuskiego?
Zamiast rodzynkami, ślimaczki można też nadziać innymi słodkimi masami. Tu dobrze sprawdzi się cukier wymieszany z cynamonem, a także marmolada, powidła, konfitura. Dobrym pomysłem na nadzienie do ślimaczków jest też krem czekoladowy, krem orzechowy czy ugotowany budyń.